Waarom moet ik meedoen?

Waarom moet ik meepraten over de Nederlandse invulling van het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid? Kort antwoord: omdat het kan. Het is een unieke kans die we als agrarische sector hebben gekregen proactief mee te praten over beleid.

Iedere stem telt mee

Het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) wordt uitgevoerd op boerenbedrijven. De mening van iedere boer en tuinder in Nederland over een goede invulling van het nieuwe GLB is daarom belangrijk. Door al die meningen samen te voegen tot één advies, kun je ervoor zorgen dat de maatregelen binnen het nieuwe GLB niet alleen zinvol zijn voor milieu, biodiversiteit en klimaat, maar ook inpasbaar zijn in de bedrijfsvoering en uitnodigend om aan deel te nemen.

Ook het ministerie van LNV is op zoek naar verduurzamingsmaatregelen die aan de ene kant voldoende bijdragen aan de Europese doelen en aan de andere kant goed in te passen zijn in de bedrijfsvoering. Om dit te realiseren heeft ze LTO Nederland gevraagd te starten met een sectorconsultatie onder de noemer: pilot Sectorale Bouwstenen. Deze sectorconsultatie geeft boeren en tuinders een stem in het soort maatregelen en de praktische uitvoering van het nieuwe GLB. Alle stemmen worden samengevoegd en opgenomen in het Nationaal Strategisch Plan (NSP). Het NSP is de Nederlandse invulling van het nieuwe GLB dat wordt geschreven door het ministerie van LNV en de provincies.

Kom in actie

In de agrarische sector is het letterlijk aanpoten geblazen. Veel zaken vragen je acute aandacht. Het GLB na 2021 lijkt dan nog ver weg.

Aan de plannen voor het nieuwe GLB wordt echter op dit moment geschreven. Als we als sector nu niet onze input leveren, beslissen andere partijen over de maatregelen op de boerderij en de vergoedingen die daar tegenover staan. Zie het als een rijdende trein. De tijd is rijp om in te stappen en mee te sturen. Laten we zorgen dat onze stem wordt gehoord.

Ga direct aan de slag!

Je kunt je stem laten horen door je in te schrijven als deelnemer aan de bedrijfsplannen.

Naar inschrijven bedrijfsplannen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van aankomende bijeenkomsten en het laatste GLB nieuws!

Neem contact met ons op

Heb je vragen? Stuur ons dan een e-mail bericht:

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×