Het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) gaat veranderen

De wereld verandert. Het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) verandert mee. Wat ooit begon als een systeem voor directe inkomenssteun aan boeren en tuinders heeft zich ontwikkeld tot een systeem van betalingsrechten waarbij boeren en tuinders een vaste vergoeding per hectare krijgen.

Waarom verandert het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid?

Aan iedereen in de samenleving wordt gevraagd om extra stappen te zetten op het gebied van milieu, klimaat en biodiversiteit. Zo ook aan de agrarische sector in de vorm van extra duurzaamheidsmaatregelen. Als tegenprestatie voor deze extra duurzaamheidsmaatregelen ontvangen boeren en tuinders een vergoeding per hectare via het GLB dat na 2022 vernieuwd wordt.

Boeren en tuinders praten mee

Boeren en tuinders kregen de kans om mee te praten over wat de beste duurzaamheidsmaatregelen op hun bedrijven zijn via de pilot Sectorale Bouwstenen van LTO Nederland. Dit meepraten gebeurde via een enquête en deelname aan bijeenkomsten. Meedoen betekende werken aan een lijst maatregelen die niet alleen bijdragen aan een beter milieu, klimaat en biodiversiteit, maar ook goed inpasbaar zijn in de bedrijfsvoering en minimale administratie kosten.

Sommige maatregelen zijn verplicht voor het ontvangen van een bijdrage vanuit het GLB, sommige vrijwillig. En dan kunnen er ook nog verschillen zijn tussen regio’s, grondsoorten en sectoren. Ook daarover werd nagedacht in deze pilot. Het doel is een duurzaam, doelmatig en boerderijproof GLB.

Het nieuwe GLB moet BOERDERIJPROOF

Hoe dan?

2200 boeren en tuinders gaven het antwoord!

Bekijk hier de uitkomsten

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van aankomende bijeenkomsten en het laatste GLB nieuws!

Neem contact met ons op

Heb je vragen? Stuur ons dan een e-mail bericht:

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×