Bedrijfsplan

Het bedrijfsplan is het vertrekpunt voor de boer of tuinder waarin hij aangeeft welke maatregelen hij gaat toepassen op zijn bedrijf en waarvoor hij vergoedingen ontvangt.

Hoe doe je het nu?

In het huidige GLB komen boeren en tuinders voor GLB-toeslagen in aanmerking als ze betalingsrechten hebben en aan bepaalde criteria voldoen. Willen ze de premie aanvragen, moet hiervoor een betaalverzoek ingediend worden. Om te kunnen controleren of aan de voorwaarden wordt voldaan, moeten de Gecombineerde Opgave en perceelsregistratie worden ingevuld. Veldcontroles worden door de NVWA uitgevoerd. Er is nu dus sprake van een systeem van een betaalaanvraag en controle op de voorwaarden.

 

 

Hoe doe je het straks?

De voorstellen voor het nieuwe GLB bestaan uit een basispremie met conditionaliteitsvoorwaarden en een laag met eco-regelingen. Voor de eco-regelingen wordt binnen Nederland gedacht aan een keuzemenu van maatregelen waar boeren en tuinders zelf uit kunnen kiezen. Voor de uitvoering van het subsidiesysteem dat aan dit keuzemenu is gekoppeld, heeft de GLB-pilot een casco bedrijfsplan opgesteld.

De GLB-pilot ziet het bedrijfsplan is het vertrekpunt voor de boer of tuinder waarin hij aangeeft welke maatregelen hij kiest en gaat toepassen op het bedrijf. Over zaken als monitoring en aansluiting bij andere duurzaamheidsinitiatieven moet nog worden nagedacht.

Belangrijke randvoorwaarden vanuit de pilot zijn:

  • Flexibiliteit; om in te kunnen spelen op veranderende omstandigheden gedurende het jaar
  • Eenvoud; ondernemers moeten het zonder adviseur in kunnen vullen
  • Volledig; het moet bedrijfs- en perceelsgebonden maatregelen kunnen bevatten
  • Efficiënt; aansluiten bij duurzaamheidsinitiatieven zodat slechts één keer ingevoerd moet worden.

 

Het nieuwe GLB moet BOERDERIJPROOF

Hoe dan?

2200 boeren en tuinders gaven het antwoord!

Bekijk hier de uitkomsten

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van aankomende bijeenkomsten en het laatste GLB nieuws!

Neem contact met ons op

Heb je vragen? Stuur ons dan een e-mail bericht:

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×